Metsäomaisuuden hoito
Yhteismetsä on osakaskiinteistöille yhteisesti kuuluva alue, jota käytetään ensisijaisesti kestävän metsätalouden harjoittamiseen yhteismetsän osakkaiden hyväksi. Yhteismetsä on yksityismaata, eikä sillä ole mitään julkisoikeudellisia velvoitteita.
Yhteismetsän metsäomaisuutta hoidetaan suunnitelman mukaan siten, että metsäomaisuuden arvo kasvaa. Yhteismetsä pyrkii jakamaan ylijäämää osakkaille joka vuosi. Omaisuuden hoidossa huomioidaan metsien monimuotoisuuden kehittyminen. Hyvällä metsien hoidolla lisätään metsien kasvua ja samalla niiden hiilinielua ja -varantoa.
Kustannusten minimointi
Yhteismetsän tehokas ja laaja-alainen toiminta pienentää yksikkökustannuksia ja tuo siten säästöä.
Verotus
Yhteismetsä maksaa tuloksestaan veron, joten osakkaan saama osuus ylijäämästä on verotonta.
Tehokkuus
Yhteismetsässä voidaan hyödyntää suurempia säästöjä ja tehokkuutta metsänhoidossa, kuten puunkorjuussa ja metsänhoitotöissä.
Riskien hallinta
Yhteismetsä voi jakaa riskejä, kuten metsäpalon tai taimikoiden tuhoamisten riskiä, mikä tekee toiminnasta kestävämpää.
Yhteinen osaaminen
Yhteismetsään liittyvät maanomistajat voivat jakaa tietoa ja osaamista metsänhoidosta, mikä parantaa metsänhoidon laatua ja tuottavuutta.
Monimuotoisuuden säilyttäminen
Suuremmat metsäalueet, kuten yhteismetsät, tarjoavat paremmat mahdollisuudet biologisen monimuotoisuuden suojelemiseen ja luonnonvarojen kestävään käyttöön.
Markkina-aseman parantaminen
Yhteismetsällä on usein parempi neuvotteluasema puun myynnissä, sillä suuremmat puukaupat voivat tuoda parempia hintoja.
Kestävän kehityksen edistäminen
Yhteismetsät voivat edistää kestävää metsänhoitoa, koska niissä voidaan suunnitella metsätoimintaa pidemmällä aikavälillä ottaen huomioon ympäristötekijät.
Paikallisyhteisöjen tukeminen
Yhteismetsät voivat vahvistaa paikallisia talouksia, kun metsiä hoidetaan kestävästi ja paikalliset asukkaat voivat osallistua metsien käyttöön.
Luontomatkailu ja virkistys
Yhteismetsät voivat tarjota mahdollisuuksia luontomatkailulle ja virkistykselle, mikä voi tuoda lisäarvoa alueen asukkaille ja vierailijoille.
Yhteismetsätoiminnalla on siis monia etuja, ja se voi edistää sekä taloudellista että ekologista kestävyyttä.